1952 Kafé Runhem - boende - kafé, kiosk, bensin  & Varnhems taxi

Läs allt om Runhems historia - klicka på länken: Runhem

Café Runhem öster om affären 1960

På den här bilden från 1960 kan man se Café Runhems läge i förhållande både till affären, Nydal, och att det låg med gavelsidan mot landsvägen. Här syns också norr om huset (vänster om) den verkstadslokal Knut Ohlsson lät bygga för sin cykelverkstad 1925 - en rejäl satsning för arbete och familj 1925.

Varnhems allmänna bastu (skolbastu) - mellan Nydal och Runhem på bilden - låg ett stycke rakt in utefter gränsen för Runhem, norrut och som syns på bilden ett stycke bortanför, med den stora parkeringsplanen framför.

Karta 1960 Runhem

Runhem byggdes på Tröädgårdens mark och blev Trädgården 823.

Runhem drivs 1952 som kafé, kiosk, bensinstation, skolbe-spisning och taxirörelse

Runhem knappt 30 år gammalt, 1954, några år efter att Erik och Edth Petterson köpt fastigheten - men i ursprungsskick med trappa och kiosk. På bilden finns Roland Johansson som ung i mössa. Runhem knappt 30 år gammalt, 1954, några år efter att Erik och Edth Petterson köpt fastigheten - men i ursprungsskick med trappa och kiosk. På bilden finns Roland Johansson som ung i mössa.


Erik och Edit Pettersson flyttar till Varnhem 1952 och tar över Café Runhem med nu tillhörande kiosk.

Erik tar också över de två taxirörelser som fanns i Varnhem och bildade Varnhems taxi. 'Gunnar-i- Ulvsgår'n' fortsätter som chaufför åt Erik, men Samuel Friman arrenderar istället gården Hulegården i Skånings Åsaka mellan 1955 - 1967. De återvänder därefter till Dalhem.

Erik och Edith byggde snart till en del för utvidgning av caféet mot öster, hitom kiosken på bilden.

Några av de unga Varnhemsborna på den tiden samlade på trappan till Caféet med goda smörgåsar och annat gott annonserat på fönsterrutorna. Cloetta mjölkchoklad och Marabou mjölkchoklad fick båda plats med reklamskyltar på taket till kiosken.

Runhem var också plats för skolbespisning för Varnhemseleverna under 1960-talet med Edith Pettersson som matvärdinna.

Bakom Runhem till höger skymtar dåvarande Församlingshemmet, som också var småskola för 1:a och 2:a klass under ett antal år. Därefter kommer ladugården för Trädgården med gavel mot landsvägen, som också var en av de byggnader som försvann i o m Varnhemsbranden 1979. Den är återuppbyggd för annat ändamål.

Edith Pettersson på sin 85-årsdag 1997 i Vallehemmet. Bild från Varnhemsbygden 1998 Edith Pettersson på sin 85-årsdag 1997 i Vallehemmet. Bild från Varnhemsbygden 1998

När Erik och Edith Pettersson kom till Runhem från Kålland utvecklades både Café - och kioskverksamhet.

Där blev ett gott tillhåll för de som närmades sig tonåren, men också för dem som kommit upp i motoråldern. Edith kunde verkligen "ta" ungdomarna på rätt sätt och de flesta kände sig som hemma. Hon anställde många ungdomar genom åren att arbeta både i Caféet och inte minst i kiosken.
 
Kiosken hade sin höjdpunkt inte minst när Västgöta-Bengtsson kom med sina militärresor med hundratals värnpliktiga och befäl för Klosterguidning. Då skulle det gå snabbt och glassarna fick plockas från botten av frysen innan alla hade fått köpa sin.  
              
Puckstång 30 öre, God-ice 60 öre, Storstrut 1:25 och för 2:25 kunde man köpa en halvliter och den delades då i två delar och skedar lånades ut.
 
Det gällde också för de kioskarbetande ungdomarna att blanda bensin (pump med blandare), hjälpa till med bak till caféet och hämta dricka i den trånga källaren.                 

(Texten bygger på artikel av Åke Haraldsson, född på Simmesgården, Varnhem, i Varnhemsbygden 1998)

Kiosken vid Runhem. Roulette chokladrullar, Cloetta och Trollhätteglass! Från Varnhemsbygden 1998 Kiosken vid Runhem. Roulette chokladrullar, Cloetta och Trollhätteglass! Från Varnhemsbygden 1998

Edith berättar att de vid inflyttningen bestämt sig för att fortsätta driva caférörelsen och att utöka kioskverksam- heten och sökte därför tillstånd att bygga ut huset mot öster - mot det gamla församlingshemmet.

Närheten till kyrkan gjorde verksamheten lönsam och Edith minns att det hon en gång räknade till sammanlagt 21 bussar parkerade på den stora planen västerut. "Den dagen var vi tre personer som sålde och serverade. Själv tog hon hand om Café´t" - minns Edith. I Caféet fanns 20 sittplatser.

Makarna Edtih och Erik Pettersson hade själva fyra barn som kunde hjälpa till, Eddie, Gullan, Majvor och Hasse, och naturligtvis deras kamrater.
 
Café-delen utnyttjades också av årskurs 1-2 i småskolan (Församlinghemmet) och årskurs 5-6 i Folkskolan som matbespisning.

Edith iklädde sig rollen som mattant under många år. Maten, vanlig husmanskost som serverades eleverna, tillagades i Skara och kördes ut med taxi. En del dagar blev det trångt i matsalen och då fick eleverna använda hennes eget kök för att äta i. Matbespisningen pågick tills den nya skolan blev färdig i slutet på 1970-talet några år före den förödande branden 1979.

(Bygger på en berättelse av Edith Pettersson för Eva Bozovic, Varnhem 1997 - publicerad i Varnhemsbygden 1998)

Kiosken en samlingsplats



Ett glatt gäng utanför Café Runhem 1960-tal. Från vänster - Bengt Jonsson, Ivarstorp, - Bengt Lind, Björsgården, - Hans Eriksson Runhem, - Ingemar Karlsson och Bengt Stenvall, Trädgården

Erik Pettersson utanför Café Runhem. Bild från Varnhemsbygden 1998 Erik Pettersson utanför Café Runhem. Bild från Varnhemsbygden 1998


Parallellt med café- och kioskrörelsen startade Erik Pettersson en taxirörelse med utgångspunkt från Runhem med försäljning av bensin från en pump som redan var etablerad på Knut Ohlssons dagar.

1952 fanns redan två taxirörelser på orten. Den ena ägdes av Samuel Friman i Dalhem, snett emot stationen och den andra av Gunnar Johansson i Ulfvsgården.

Erik tog snart över taxirörelsen och Gunnars Johanssons bil, en Plymouth av 1937 års modell.

Några år senare tog han över också Samuel Frimans taxirörelse, som då valde att bli bonde på Hulegården i Skånings-Åsaka (1955) och hyra ut Dalhem i Varnhem.                                           

Erik skaffade många taxibilar allteftersom de gamla var uttjänta men också för att verksamheten utvecklades.

Plymouthen följdes av t ex en förlängd maronröd PV-60, en Volvo-"sugga", en Plymouth Savoy, en Ford fairline (den finaste av alla!) och en Dodge, som sedan övetogs av hans måg, Stig Cannmo, när Erik gick i pension. Ju fler och större fordon han köpte, desto större garage behövde han och var tvungen att bygga till i omgångar. Det sltuade med att han t o m byggde på granntomten.

Under 1967 och 10 år framåt, körde Erik skolskjuts med Varnhemsbarn till Valleskolan i Axvall. Gunnar Johansson var anställd liksom Adolf Strömberg i Björsgården, vilka hjälpte till som chaufförer.

(Bygger på en artikel av Eva Bozovic, Varnhems station - publicerad i Varnhemsbygden 1998)


Formalia;
Erik Bertil Pettersson f. 7/8 1907 i Sunnersberg död 1/6 1986 i Runhem Pl 4290 Varnhem -  gift  6/10 1935
Edit Maria Pettersson född 4/10 1912 i Gösslunda död 4/12 2000  på Vallehemmet Skärv Axvall

Runhem byggs om invändigt på 1960-talet och kiosken flyttas in i kafféet

Foto Bo Ramviken, förmedlat av Gudrun Ramviken 2015 Foto Bo Ramviken, förmedlat av Gudrun Ramviken 2015



Edith Pettersson serverar 1976 skolbarnen från mitt över vägen i sitt Café - delvis ombyggt till skolmatsal.

Kiosken kom under slutet av 1960-talet att flyttas in i Caféets östra del med betjäningslucka på fasaden vid den södra dörren in till Caféet - se skiss!

Inez Millved, Skövde, född Friman 1954, berättar 2013;

"Jag gick till Edith tidigt på 1960-talet för att fråga om jobb i kiosken. Edith sa då att jag var för ung och var välkommen tillbaka efter att ha konfirmerat mig åtminstone. 1968 började jag jobba i den inflyttade kiosken med café-del. I jobbet ingick att baka för café-delen, göra smörgåsar, koka kaffe och hålla lunch för de 2 - 3 matgäster som åt hos Edtih varje dag. Här fanns bl a en trogen lunchgäst i Runhem sedan ungdomen, f d taxichauffören Gunnar Johansson i Ulfsgården. Även Erik Pettersson åt tillsammans med dessa stamgäster.
 
När kyrkan skulle tjäras blev det också att arbeta med logilunch för de arbetare som Edith lät bli inneboende i en iordningställd bostad bakom Runhem - tidigare verkstad för Knut Ohlssons cykelverkstad.

Ibland var Etdith borta någon vecka och Inez fick då sköta rörelsen med både Café och kiosk och ordna i köket, vilket ibland kunde bli stressigt."

Underlag till skiss 2013 från Inez Millved född Friman, arbetande hos Edith 1960-talet.

Varnhemsbranden 1979 utplånar Runhem och alla rester av Kafé-rörelse, kiosk & verkstad

Runhem i ljusan låga (från öster) - helt övertänt i den hårda blåsten. Kiosken var sedan länge avvecklad och borta.

Branden bekämpades av ett stort antal brandkårer från Skaraborg, men många hus gick inte att rädda! Verkstadsbyggnaden bakom huset flammar för fullt! Huset var utbyggt för att rymma matsal för eleverna i skolorna mitt över vägen och i församlingshemmet, så länge dessa var aktiva. Träden fick också sina brandskador.

Kent Friman minns mötet med "Edith på Caféet" en kort stund efter att huset var helt förlorat. Hon kom emot honom på landsvägen med en gräddkanna i handen som hon sträckte fram; "Kent, detta är allt jag lyckades få med mig!! Allt är borta!". Det fanns dock en mindre del räddat av bohaget genom frivilliga insatser i sista stund, men det var inte mycket som fanns kvar efter lågornas rov!

Runhem och uthus brinner och på planen där förr Edith kunnat räkna till 21 turistbussar uppställda, står nu Runhem och uthus brinner och på planen där förr Edith kunnat räkna till 21 turistbussar uppställda, står nu räddningsfordon!!

Knuts 1923 byggda Runhem och cykelverkstad brinner ner till grunden.

Färgbilder från Margaretha Dahlin, Varnhem 2013, copyright

Eriks alla tillbyggnader av garage för taxibilarna efter hand som rörelsen växte är nu helt borta, med förvridna rester och dieseltank. Huset är helt borta med skorstensmur i siluett mot kyrkan.

(Bild från Margaretha Dahlin, Varnhem 2014)

Resterna av Erik och Edith Petterssons hem, Runhem (byggt av Knut Ohlsson 1923), 1979 en tid efter branden.

T o m murstocken hade rasat och egentligen inget återstod av det gamla huset som rymt boende under 54 år och så mycket verksamhet och Varnhemshistoria. I bakgrunden församlingshemmet som klarades från att brinna ner men med vissa brandskador. Lägg märke till att träden hade tagit rejält med stryk av branden och det liknar en "krigszon".

 
(Bild publicerad med rättighet från abandonwest.wordpress.com)

När röken skingrats fanns endast den tillbyggda delen någorlunda synlig bland resterna. Resten av huset var helt borta och resterna revs inom kort för ett senare nybygge.

Ny ägare tar över taxidelen - svågern Stig Cannmo med fru Gullan, född Pettersson

Artikel i okänd tidning från 1990 -talet med nye ägaren av taxirörelsen, Stig Cannmo, och hans fru Gullan, född Pettersso